Allt du behöver veta om odds

Gillar du sport? Det gör vi med! För alla som är sportentusiaster finns det även betting som ligger ganska nära intresset. Idag, men teknologins utveckling, stora möjligheter finns att blanda sportintresse och spela på odds. Så länge man tänker på att spela på ett sunt sätt, kan odds och sport vara ett roligt nöje. Men hur gör man då? Hur spelar man på odds? Kanske ännu viktigare för någon som är helt grön i branschen är frågan: Vad odds är för något? Vi är så klart glada att du frågade och strax ska vi gå igenom allt som har med odds att göra. Det enda du behöver tänka på nu är att koppla av en stund med en kopp Gevalia eller Lipton och läsa vidare.

Odds förklaring

För att ge dig en bra förklaring krävs det lite matematik. men endast lite, vi lovar. Du ser, odds är en blandning utav statistik, fakta och eventuell sannolikhet att något ska inträffa så som du tror (eller andra). Det är det man spelar odds på, med andra ord. För att gå i lite mer detalj tänkte vi ta en titt på ett exempel som har med de mest vanliga odds här hos oss i det sköna vinterlandet. Proportioner är även riktigt viktiga och du kommer strax att se hur allt hänger ihop; summan du satsar med en eventuell vinst utbetald. Det enda vi tänkte tillägga är att när det gäller odds är inte alltid högre bättre. Hur? kanske du undrar.

Det är enkelt egentligen när det gäller odds, eftersom allt har att göra med att det ska löna sig för spelbolaget (dig med, självklart). Högre odds ges utav spelbolag i fall chansen (eller sannolikheten) att något ska bli som tänkt är osannolikt. Även därför brukar utbetalningar vara mycket högre.  När vi pratar om lägre odds så kan man väl säga att motsatsen stämmer. Sannolikheten att något skulle inträffa är stor, därför är även vinster och utdelningar vid vinster mycket lägre.

Decimal odds och hur du räknar

Kanske det vanligaste här hos oss i Norden är just decimal odds. Vad som är bra med dessa roliga odds är att de är riktigt enkla att förstå sig på. Även för en nybörjare. Decimal odds brukar ges i en procentuell uträkning och kan se ut så här: 2.5, 1.5 och många andra exemplar. Men vad betyder det egentligen? Bra att du frågade och nu kommer vi till den där matematik-saken vi nämnde tidigare. Säg att det tros finnas ett chans att ett specifikt fotbollslag kommer att vinna just den här matchen. Denna chans tros vara på 80%. Nu kommer du att ta fram en liten formel som ser ut som så: 100 procent / chans procenten. I vårat exempel blir det: 100 delat med 80 (100/80), vilket ger oss totalt 1.25. Nu kommer oddsen för detta ligga på 1.25.

Odds till vinst, räkna så här:

Nu kommer spelbolaget att ge odds till vinst och dessa kan se olika ut, men som ett annat exempel vi kan säga att det ligger på 2.0. Nu behöver du räkna ut hur mycket pengar du kommer att få ut vid en eventuell vinst. Du gör det enkelt genom denna formeln: din instans x 2.0. I fall du satsar 500 kr, blir din vinst 500 x 2.0 lika med 1000 kr. Du får med andra ord 1000 kr i fall du vinner.

Amerikanska och engelska odds

Engelska odds är riktigt populära med. Dessa kallas även för Fractional Odds eller Bråkodds. Dessa räknas lite annorlunda. Här tas det i åtanke hur mycket utav de egna pengarna du har satsat mot vad du kan vinna. De kommer även att se ut som en bråkdel, till exempel 5/3. Den första siffran är alltid hur mycket du kan vinna. Den andra siffran är hur mycket du behöver satsa för att vinna. Låt oss ta en närmare titt: säg att du vill satsa 100 sek på ett odds som ser ut så här 2/1. I fall du vinner, blir din vinst dubblad 2 x 100 kr. Du får alltså totalt 200 kr i vinst vid det här fallet.

Amerikanska odds – I fall du är ett fan utav till exempel amerikansk fotboll, kommer du att många gånger att stöta på de amerikanska oddsen. De är populära i USA och via de amerikanska spelbolag. Dessa räknas annorlunda mot de vi nämnde ovan. Det enklaste sättet att förstå sig på de är att veta att det alltid handlar om positivt (ett plus), och negativt (ett minus) framför siffrorna. Men även de är baserade på hur stor chansen finns att utfallet blir som det var tänkt från början. Vi tittar snabbt ett kik på ett positivt exempel. Vi säger att du har satsat 1000 sek och det står +500 sek. I fall du lyckas vinna ska du plussa 500 sek, eller: 1000 + 500 = 1500 sek i total vinst.

Odds sidor, bet bolag

Det finns ett otroligt stort utbud utav odds sidor, bet bolag och spelbolag där ute. Därför när du vill registrera dig hos ett eller flera utav de, finns det så klart saker att tänka på. Kanske det viktigaste att tänka på är att alltid jämföra olika odds sidor innan du registrerar ett spelkonto. Bra är det också i fall du kan använda dig utav odds bonusar, sport bonusar och insättningsbonusar när du först registrerar dig.

Dessa fina paket kommer att ge dig en bra gåva så att du kan minimera förlusten utav de egna pengarna. Vi tänkte också tillägga att det även finns riskfria spel, där du kan faktiskt få dina pengar tillbaks i fall du förlorar. Det är inte alltid pengarna ges tillbaks dock, men det kan finnas fina gratis spel och även bonussummor som du kan få tillbaks vid en förlust. Med andra ord, värt att kika igenom olika erbjudanden.

Bästa live betting sidan

Det bästa live betting sidan kommer du att hitta genom att fortsätta jämföra på det vi ovan nämnde. Det som passar någon, kanske inte passar dig. Titta även på hur pass seriöst ett spelbolag är och vad de har för rykte runtom nätet. Även säkerheten är oerhört viktig och hur dina uppgifter hanteras. I fall du skulle behöva hjälp, är det viktigt för dig att kunna tala med svensk kundtjänst eller funkar skolengelskan ändå? Vidare, titta i fall du kan se om det tas ut några extra avgifter vid insättningar och uttag?

Många odds sidor, bet bolag och live betting sidor tar inte ut extra avgifter, men det finns de som gör det. Sådan information kommer du enkelt att kunna hitta på deras sajt även innan du registrerar dig. Även vid bonusar (speciellt kanske insättningsbonusar) titta på hur pass stora omsättningskrav är, så att du vet vad som förväntas utav dig vid en eventuell vinst.

Sammanfattning

Odds och sport går lite hand i hand, som gamla vänner även! För alla som gillar att följa live action genom att se på live streaming och andra matcher kan olika odds bolag och bet bolag vara ett roligt nöje. Genom att veta hur olika odds ser ut och hur man räknar ut de, kan man alltid spela på ett sunt sätt men ändå ha roligt. Förhoppningsvis även, vinna någon liten peng.

Det viktigaste när man jämför odds är att veta hur de olika ser ut, så att du själv kan räkna ut i fall det lönar sig för dig att lägga en insats. Genom att följa informationen och se vad experterna säger, men även läsa på om lite statistik, kan du komma långt med. Du behöver inte heller kunna matematik så bra, det är riktigt enkelt att räkna ut olika odds när du har våra formler till hands. Vi önskar dig lycka till!